Informatie en advies over de serre
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een tuinkamer, ook wel serre genoemd, kan je huis verrijken met licht. Ook zorgt het voor een vloeiende overgang tussen je huis en je tuin. Een serre voegt waarde toe aan je huis, maar er zijn een groot aantal mogelijkheden en keuzes waar je voor zal komen te staan die het uiterlijk, de luxe en de prijs van de tuinkamer beïnvloeden. Hier kan je lezen hoeveel je kwijt bent aan een nieuwe tuinkamer, welke grote factoren invloed hebben op de prijs en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kan houden.

Wat bepaalt de prijs van een tuinkamer?

Je kan de tuinkamer in principe zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Alles wat je extra kiest, kost ook extra. Denk hierbij aan beglazing, (vloer)verwarming, zonwering, materiaal, vierkante meters, het dak, een schuifpui enzovoorts. De goedkoopste optie is een tuinserre. Dit zijn basis ruimtes met enkele beglazing, zonder fundering en verwarming die eigenlijk meer een extensie zijn van de tuin dan van het huis. Je kan deze tuinserres krijgen vanaf €550 per vierkante meter. Wil je echter een basis woonserre met dubbele beglazing en verwarming, dan ben je gauw €1000 kwijt per vierkante meter. De belangrijkste beslissingen die je zal moeten maken zijn het materiaal en het glas.

De kosten van het materiaal

Het materiaal dat je kiest bepaalt een groot gedeelte van de prijs. Je besluit hiermee over het uiterlijk van je tuinkamer en het is belangrijk dat dit aansluit bij je huis en bij jouw eigen smaak. Een klassieke tuinkamer van hout past bijvoorbeeld niet altijd bij een nieuwbouwhuis. Behalve dat heeft elk materiaal zijn eigen prijs en voor- en nadelen. De volgende tabel geeft deze prijzen weer, inclusief het grootste voordeel en het grootste nadeel per materiaalsoort. De prijzen zijn inclusief BTW, plaatsing en arbeidskosten.

 

Type materiaal Kosten per vierkante meter Voor- en nadelen
Kunststof serre €950 – €1050 + goede isolatie

– niet zo sterk

Houten serre €950 – €1050 + sfeervol, klassiek

– veel onderhoud nodig

Aluminium serre €1100 – €100 + modern uiterlijk

– minder goede isolatie

Gemetselde serre €1650 – €1750 + goed te combineren met andere materialen

– bouw duurt lang

Stalen serre €1700 – €1800 + duurzaam en sterk

– zware constructie

 

De kosten van hoogrendementsglas

De volgende keuze die je moet maken is het glas dat je wilt gebruiken. En omdat tuinkamers voor een groot deel uit glas bestaan is het belangrijk dat je de juiste beslissing maakt. Glas laat veel warmte door en voor tuinkamers wordt toch wel aangeraden dat je hoogrendementsglas gebruikt. Het is beter daar nu in te investeren zodat je later niet met hoge stookkosten komt te zitten. Hoogrendementsglas is te krijgen in verschillende varianten. Elke variant heeft zijn eigen isolatiewaarde en prijs. De volgende tabel geeft aan hoeveel je extra betaalt per vierkante meter voor elke soort hoogrendementsglas. De meest gebruikte variant is HR++ in verband met de prijs-kwaliteit verhouding.

 

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

 

Prefab of op maat?

Als laatste kan je ook kiezen voor een prefab serre. Deze kan je bestellen van kunststof, aluminium of hout. Een groot voordeel is de prijs, maar ook de bouw van de tuinkamer zelf. Dit kan meestal in één dag gedaan worden omdat het kant en klaar bij je arriveert. Het grootste werk is al gedaan in de fabriek. Hierdoor bespaar je op arbeidskosten, maar heb je ook zo min mogelijk overlast tijdens de bouw. Een groot nadeel van prefab is dat je niet zo vrij bent met het ontwerp als dat je bent met een tuinkamer op maat. Echter tegenwoordig zijn er erg veel opties waar je uit kan kiezen zodat je ook je prefab serre een persoonlijke twist kan geven. De volgende tabel geeft de kosten weer van een kunststof, houten en aluminium prefab tuinkamer, inclusief BTW, plaatsing en materiaal.

 

Materiaal prefab serre Kosten per vierkante meter
Kunststof €750 – €800
Hout €750 – €800
Aluminium €950 – €1000

 

Hou de kosten zo laag mogelijk

Een nieuwe serre kan dus best prijzig zijn. Hier kan je lezen hoe je deze prijs zo laag mogelijk houdt.

  • Kies een lokale leverancier: door een lokale leverancier te kiezen bespaar je op de voorrijkosten. Dit kan vooral verschil maken als de klus een aantal dagen gaat duren. Ook steun je zo de lokale economie en heb je alle regionale kennis en contacten in huis.
  • Plaats extra’s later: als je een strak budget hebt, kan je beter geen geld besparen op het glas, maar wel op de extra’s. Een airconditioner of een zonwering kan ook later nog geplaatst worden.
  • Doe een gedeelte zelf: overleg met de leverancier en kijk of je mee kan helpen bijvoorbeeld met voorbereidend werk of kleine klusjes tijdens de werkzaamheden.

Gebruik onze vergelijkingstool

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je nog meer besparen op de totaalkosten. Vul je locatie en de gegevens in van de klus en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten van leveranciers in jouw regio. Zonder dat je ergens toe verplicht bent, kan je deze gebruiken bij het plannen van de klus. Zo weet je zeker dat je overal van op de hoogte bent en dat je de juiste beslissingen maakt wat betreft jouw nieuwe tuinkamer.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?