Informatie en advies over de serre
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe groter de serre, hoe hoger de prijs. Er zijn een aantal factoren die de prijs van een serre beïnvloeden en afmetingen is hier één van. Hier kan je lezen hoeveel je kwijt bent voor een serre per meter die je er extra aan toevoegt, welke andere factoren invloed hebben op de prijs en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kan houden.

De kosten per meter

De volgende tabel geeft de minimum kosten weer per meter in de lengte van een serre van 5 meter breed. De kosten zijn onderverdeeld in tuinserre en woonserre. Het verschil is dat een tuinserre enkel glas heeft en geen fundering. Een woonserre komt met isolatie, elektra, verwarming en een fundering. Beide zijn inclusief plaatsing, BTW en arbeidskosten.

Afmetingen Woonserre Tuinserre
1m x 5m €8000 €3500
1,5m x 5m €12500 €5500
2m x 5m €17000 €7500
2,5m x 5m €21000 €9000
3m x 5m €25000 €11000
3,5m x 5m €29500 €13000
4m x 5m €34000 €15000
5m x 5m €42000 €18500
6m x 5m €50000 €22000
7m x 5m €59000 €25000
8m x 5m €67500 €30000

 

Het is duidelijk dat de afmetingen een grote invloed hebben op de prijs. Bovendien zal je een vergunning aan moeten vragen als de lengte verder gaat dan 4 meter. Daar wordt ongeveer €350 voor in rekening gebracht. Andere factoren die invloed hebben op de prijs van de serre zijn het materiaal en het glas.

Het materiaal

Ook het materiaal waarvan de serre gemaakt is kan de prijs beïnvloeden. De meest gangbare zijn kuststof, hout en aluminium. Kunststof is het goedkoopste materiaal. Het heeft als voordelen dat het weinig onderhoud nodig heeft, dat het goed isoleert en dat het in elke kleur leverbaar is. Een groot nadeel van kunststof is dat het minder sterk is, dus je hebt meer dragende palen nodig waardoor je minder uitzicht hebt. Ook is de uitstraling van kunststof niet zo mooi als bijvoorbeeld dat van hout.

Hout heeft een prijs soortgelijk aan kunststof. Het heeft ook een hoge isolatiewaarde, is sfeervol en authentiek en erg sterk. Het kan dus grotere glaspanelen ondersteunen zodat je minder verlies hebt aan je uitzicht. Een nadeel van hout is dat het onderhoud nodig heeft, vooral de gedeeltes aan de buitenkant.

Aluminium is de duurste optie. Het is erg sterk, en kan (net als hout) met dunnere palen een breder glasgedeelte ondersteunen. Er zal weinig uitzicht verloren gaan. Bovendien geeft het een originele uitstraling en kan het niet roesten. Een nadeel van aluminium is dat het een lagere isolatiewaarde heeft dan kunststof en hout.

Het glas

De keuze die je maakt wat betreft het glas heeft niet alleen op de korte termijn een uitwerking, maar ook op de lange termijn. Wil je een serre die verwarmd is, dan is het ten zeerste aan te raden een glas te nemen dat goed isoleert, anders verdwijnt die warmte weer via de ramen en moet je meer stookkosten betalen. Hoogrendementsglas is de beste optie en HR++ geeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Hier kan je de prijzen zien die je meer betaalt voor elk type glas per vierkante meter.

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

Hou de prijs zo laag mogelijk

Al deze keuzes hebben een invloed op de prijs, en al naar gelang de keuzes die je maakt kan deze snel oplopen. Hier kan je lezen hoe je de totaalprijs van je nieuw serre zo laag mogelijk kan houden.

  • De goedkoopste combinatie: een kleine serre van kunststof of hout en zonder extra’s is de goedkoopste optie. Als je een klein beetje budget hebt, kan je dit geld het beste investeren in beter glas. Ook kan het de moeite waard zijn om prefab te overwegen.
  • Help mee: Door met de leverancier te bespreken hoe je mee kan helpen, kan je geld besparen op de arbeidskosten. Dit gaat meestal om het voorbereiden van de ruimte zodat ze meteen aan het werk kunnen of opruimen tijdens of achteraf. Hoe efficiënter de organisatie, hoe minder tijd nodig om de serre te plaatsen.
  • Kies een regionale leverancier: zodat je geen of nauwelijks voorrijkosten hebt, zodat je de lokale economie steunt en zodat je alle kennis en connecties in huis hebt die nodig kunnen zijn.
  • Isolatie: door iets extra te betalen voor hoogrendementsglas, zal je op de lange termijn geld besparen op de stookkosten. Een serre is volledig van glas gemaakt, hier kan een boel warmte verloren gaan als je hier geen aandacht aan besteedt.

Met onze vergelijkingstool bespaar je nog meer

Onze vergelijkingstool is gratis en vrijblijvend, maar kan je een stap in de richting helpen van een nieuwe serre. Door de specificaties van de klus en je locatie in te geven, kan de tool doelgericht zoeken naar een aantal offertes van leveranciers in jouw omgeving. Zo kan je snel en makkelijk onderzoek doen naar punten die voor jou belangrijk zijn, zoals prijs, kwaliteit en service.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?