Informatie en advies over de serre
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Ben je van plan een serre toe te voegen aan je huis, dan kom je voor een groot aantal keuzes te staan. Deze keuzes beïnvloeden de prijs die je hier uiteindelijk voor kwijt bent. Zo zijn er een aantal materialen waar je uit kan kiezen, extra’s die je kan toevoegen en is er het soort glas dat je kan gebruiken. Hier kan je lezen over hoe deze factoren de prijs beïnvloeden en hoe je de kosten van je serre zo laag mogelijk kan houden.

De materialen

Het materiaal dat je kiest heeft een grote invloed op de prijs van je serre. In de tabel die volgt, vind je de meest gangbare en de gemiddelde prijs per vierkante meter die je hiervoor kan berekenen. Dit is inclusief plaatsing, BTW en arbeidskosten.

 

Type materiaal Kosten per vierkante meter
Kunststof serre €950 – €1050
Houten serre €950 – €1050
Aluminium serre €1100 – €100
Gemetselde serre €1650 – €1750
Stalen serre €1700 – €1800

 

Elk materiaal heeft een andere uitstraling en past beter bij verschillende woningen. Ook is er verschil in de isolatiewaarde en de sterkte van het materiaal. Kunststof en aluminium worden meestal gebruikt voor serres in een moderne stijl die goed passen bij nieuwbouwwoningen. Hout en staal zorgen voor een meer traditionele sfeer en zullen dus beter staan bij oudere huizen en boerderijen. Een gemetselde serre kan gecombineerd worden met andere materialen en sluit nauw aan bij een huis die ook een bakstenen gevel heeft.

Het glas

Een serre bestaat voor een groot gedeelte uit glas, en daarom is het belangrijk dat je het juiste type kiest. Glas laat veel warmte door en als je je serre laat verwarmen is het belangrijk dat je zo veel mogelijk van deze warmte binnen houdt. Anders zal je meer moeten betalen aan stookkosten. De meeste serres hebben standaard dubbele beglazing, maar vaak wordt hoogrendementsglas aangeraden om dit probleem te verhelpen. Hiervoor zal je per vierkante meter extra moeten betalen. Hoeveel, dat kan je zien in de volgende tabel.

 

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

 

Over het algemeen is HR++ glas het meeste in trek, omdat je hier de beste prijs-kwaliteit verhouding hebt.

De extra’s

Elke serre die je bouwt is uit te breiden met een groot aantal extra’s. Hier betaal je uiteraard meer voor. Heb je een beperkt budget, dan is het belangrijk dat je deze extra’s zo veel mogelijk links laat liggen. Een airconditioning, verwarming of zonnewering is ook later nog aan te leggen. In de volgende tabel kan je zien hoe een aantal van deze opties de prijs van je serre kunnen beïnvloeden.

 

Extra mogelijkheid Prijs
Laminaat €9 – €11 per m2
Schilderen €30 – €40 per m2
Tegels €45 – €55 per m2
Vorm van zonwering €175 – €225 per m2
Vloerverwarming €37,50 per m2
Centrale verwarming €900 – €1100
Schuifpui €950 – €1050 per stuk
Airco €1250 – €1750 per stuk

 

Hou de kosten laag

Het aanleggen van een serre kan dus prijzig zijn, ook al heb je deze kosten voor een groot gedeelte zelf in de hand. Om je toch de serre te kunnen veroorloven, voor een zo laag mogelijke prijs, kan je de volgende tips gebruiken.

  • Overweeg prefab: prefab serres hebben een boel voordelen. Ze zijn goedkoper (kosten per vierkante meter vanaf €750) en kunnen vaak in één dag geplaatst worden. Zo heb je dus minimale overlast. In tegenstelling tot voorheen, kan je nu ook met prefab serres je eigen stempel drukken op het ontwerp. Neem deze optie dus zeker in overweging.
  • Kies hout: als je geen prefab wilt, maar toch een betaalbaar en veelzijdig materiaal, dan kan je voor een houten serre kiezen. Deze zijn niet prijzig, maar hout is wel erg sterk en heeft ook een goede isolatiewaarde. Het enige nadeel is dat hout veel onderhoud nodig heeft, maar aan de andere kant kan je dit onderhoud gebruiken om de serre eens in de zoveel tijd een nieuw likje verf te geven.
  • Gebruik een plaatselijk bedrijf: vooral als het een langdurige klus betreft, want daarmee bespaar je op de voorrijkosten. Behalve dat heb je ook meteen alle relevante contacten in huis en steun je de plaatselijke economie.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Het vergelijken van offertes is erg waardevol als je op het punt staat een grote klus te beginnen. Zo weet je precies wie wat te bieden heeft en waarvoor. Wij kunnen je hiermee helpen. Door je postcode en de gegevens van de klus in onze vrijblijvende vergelijkingstool in te geven, kan je binnen een paar dagen een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Deze kan je zonder ergens toe verplicht te zijn met elkaar vergelijken op factoren zoals prijs, kwaliteit en service. Zo kunnen we je helpen tot een weloverwogen beslissing te komen wat betreft jouw nieuwe serre.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?