Informatie en advies over de serre
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
kosten serre per m2Een serre kan een sfeervolle toevoeging zijn aan je huis. Je zal ervoor zorgen dat de waarde van je huis omhoog gaat, maar het geeft je ook een extra ruimte waar je tot rust kan komen, diners kan organiseren of kan studeren. Het aanschaffen van een serre kost geld en de prijs hangt af van een aantal factoren. Hier kan je lezen hoeveel je gemiddeld betaalt voor een serre per vierkante meter, welke keuzes de prijs beïnvloeden en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

De prijs van een serre per vierkante meter

De afmeting is één van de factoren die de prijs van de serre bepaalt. Hoe groter de serre, hoe hoger de totaalprijs. Als je een serre met een diepte van meer dan 4 meter wilt bouwen heb je ook een vergunning nodig. Hier betaal je per gemeente een ander bedrag voor, maar gemiddeld is dit meestal €350. De volgende tabel laat zien hoeveel je gemiddeld per vierkante meter betaalt voor een nieuwe serre, inclusief installatie, BTW en arbeidskosten.

 

Aantal vierkante meters Woonserre Tuinserre
10 m2 €16500 – €17500 €7000 – €8000
12 m2 €20000 – €21000 €8500 – €9500
15 m2 €25000 – €26000 €11000 – €12000
20 m2 €33500 – €34500 €14500 – €15500
25 m2 €42000 – €43000 €18000 – €19000
30 m2 €50500 – €51500 €22000 – €23000
40 m2 €67500 – €68500 €29500 – €30500
50 m2 €84500 – €85500 €37000 – €38000

 

Onder een tuinserre wordt verstaan een serre met enkel glas en geen fundering. Deze is dus niet geschikt als extensie van de woonruimte. Een woonserre heeft dubbel glas, verwarming, isolatie en fundering. Het type serre dat je kiest hangt af van je budget en het doeleinde van je serre. Behalve afmetingen en type, heeft het materiaal en het soort glas ook een uitwerking op de prijs.

Het materiaal waarvan de serre is gebouwd

De drie meest voorkomende materialen waar een serre van gemaakt kan worden, zijn aluminium, hout en kunststof. Ieder soort heeft zijn eigen prijs en zijn eigen kenmerken. Aluminium is de duurste keuze, maar het is erg sterk zodat je weinig materiaal nodig hebt om de overkapping te tillen. Daardoor verlies je geen uitzicht. Aluminium roest niet en zorgt voor een unieke uitstraling aan je serre. Het nadeel van aluminium is dat het slechter isoleert dan hout en kunststof.

Hout is een goedkopere optie geeft een tegenovergesteld uiterlijk aan je serre. Wil je een landelijke en authentieke serre, dan kan hout een optie zijn. De voordelen van hout zijn dat het erg goed isoleert en ook sterk is, zodat het een grote glaspartij kan ondersteunen. Een nadeel van hout is dat het goed onderhouden moet worden, vooral het gedeelte dat zich aan de buitenkant bevindt.

Kunststof en hout zijn ongeveer even duur en goedkoper dan aluminium. Kunststof kan je krijgen in allerlei kleuren en het isoleert goed. Het nadeel van kunststof is dat het wat uitstraling mist en dat het minder sterk is zodat je dikkere palen nodig hebt en kleinere glaspartijen. Dit kan het uitzicht van je serre beïnvloeden.

Het glas

Ook het soort glas bepaalt de prijs van je serre, en omdat een serre grotendeels van glas gemaakt is, is dit een grote factor. Als je een tuinserre laat aanleggen, dan heb je waarschijnlijk aan enkel glas genoeg, maar wil je een comfortabele woonserre, dan is glas één van de punten waar je geen concessies kan doen. Om zo min mogelijk warmte kwijt te raken en dus de energierekening zo laag mogelijk te houden, is het verstandig om hoogrendementsglas te laten installeren. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas en elk heeft een andere isolatiewaarde. De volgende tabel geeft weer hoeveel extra je kan verwachten te betalen voor een beter soort glas.

 

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

 

HR++ glas wordt het meest gekozen en heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Voor €14 meer per vierkante meter glas, moet je op de korte termijn meer betalen, maar zal je op de lange termijn geld besparen op de stookkosten.

Hou de prijs van je serre zo laag mogelijk

Het aanschaffen van een serre is dus niet goedkoop. Op de lange termijn heb je het voordeel van de meerwaarde van je huis en de isolatiewaarde, maar op de korte termijn moet je dit geld wel kunnen neerleggen. Hier kan je lezen hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Kies een lokale leverancier: zo heb je geen of minimale voorrijkosten, heb je alle kennis en connecties in huis en ondersteun je de lokale economie.
  • Isolatie: bespaar niet op isolatie. Een serre bestaat grotendeels uit glas en hier kan veel warmte verloren gaan. Hoogrendementsglas maakt de prijs iets hoger, maar zal het klimaat in de serre aanzienlijk verbeteren en houdt de stookkosten laag.
  • Goede voorbereiding: zorg ervoor dat de ruimte klaar is voor de werkzaamheden zodat ze zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan voorbereidend werk. Door ook te helpen met opruimen tijdens en na de klus, hou je de arbeidsuren tot een minimum.

Wij helpen je op weg

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool kunnen we je op weg helpen naar een nieuwe serre. Zonder jezelf ergens toe te verplichten, kunnen wij je een aantal offertes verschaffen van leveranciers in jouw omgeving. Deze kan je vergelijken op aandachtspunten die voor jou belangrijk zijn zodat je makkelijk tot de juiste beslissing komt wat betreft jouw project.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?