Informatie en advies over de serre
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Hoeveel het kost om een veranda te laten bouwen, hangt af van een groot aantal factoren. Zo is er het materiaal dat je kiest, het formaat van de veranda en of je de veranda op maat gemaakt wilt hebben of voor de prefab optie kiest. Hier kan je lezen over hoeveel je gemiddeld kwijt bent voor een veranda, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:

→ Wat kost een veranda? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Waarom een veranda?

Een veranda is een extensie van je huis, zonder ramen. Je creëert met een veranda dus een ruimte waar je vooral tijdens hogere temperaturen kan zitten, in de schaduw, en waar je kan genieten van je tuin zonder dat je last hebt van extreme weersomstandigheden. Een veranda is anders dan een serre, omdat een serre dicht is en het hele jaar door een extra ruimte biedt. Een veranda kan je kiezen omdat je een beschermde plek wilt om te zitten, omdat je een subtiele overgang wilt tussen je huis en je tuin en natuurlijk om waarde toe te voegen aan je huis.

De kosten van een veranda

Omdat een veranda open is en een groot aantal van de kenmerken mist die een serre wel heeft, is een veranda aanzienlijk goedkoper. Ook hier kan je met een aantal beslissingen de prijs beïnvloeden. Een van de opties die je hebt is het kiezen van een prefab veranda of een veranda op maat. Hier vind je de gemiddelde kosten voor beide opties, inclusief BTW, plaatsing en materiaal.

 

Soort veranda Gemiddelde kosten
Prefab 3m x 5m €2000 – €5000
Op maat gemaakt 3m x 5m €4500 – €10000

 

Prefab of op maat?

Of je voor een prefab veranda kiest, hangt af van je budget en van je persoonlijke smaak. De prefab optie is een stuk makkelijker en sneller. Een veranda kan binnen een halve dag al staan, zodat je minimale overlast hebt aan huis. Een probleem met prefab is echter dat je niet zoveel keuze hebt als bij op maat gemaakte veranda’s. Deze kan je ontwerpen zoals je wilt terwijl je bij prefab kiest uit een aantal aanwezige opties. Op maat gemaakte veranda’s zijn dus unieker en persoonlijker, maar ook een stuk duurder.

Het materiaal

Een andere keuze die je zal moeten maken is het materiaal. De meest gangbare opties zijn aluminium, hout of staal. De goedkoopste optie is hout. Dit is een populaire keuze omdat het goedkoop is en een natuurlijke uitstraling heeft. Dit past goed bij de tuin. Het probleem met hout is dat je het elk jaar moet onderhouden en dat het een kortere levensduur heeft van ongeveer 30 jaar. De tweede optie is aluminium. De prijs van aluminium is iets hoger dan dat van hout. De voordelen van aluminium zijn dat het erg licht is en dat het niet roest. Je hebt daarom nauwelijks onderhoud nodig. Ook gaat een veranda van aluminium minstens 50 jaar mee. Als laatste is er staal. Dit materiaal is erg sterk en zwaar waardoor je dunnere palen kan maken die hetzelfde gewicht tillen. Als deze palen niet verzinkt zijn zullen ze wel gaan roesten. Ook is staal de duurste optie die je hebt, maar je kan hier wel een subtieler frame mee maken. De levensduur van een stalen constructie is ook 50 jaar.

Extra opties

Ook zijn er eventuele extra opties waarvoor je kan kiezen bij de bouw van je veranda waarvoor je uiteraard extra geld betaalt. De volgende tabel laat zien hoeveel je meer betaalt voor een selectie hiervan, inclusief BTW en plaatsing.

 

Extra optie Meerprijs
Glazen dak €950 – €1050
Bitumen dakbedekking €450 – €550
Elektra €350 – €450
Regenpijp €200 – €300

Zie ook: veranda kosten.

Bespaar op de kosten van je veranda

Al met al kan je dus zelf de kosten van je veranda zo hoog en zo laag maken als je zelf wilt. Toch is het nooit nodig om meer te betalen dan noodzakelijk. Hier kan je lezen hoe je de kosten van je veranda zo laag mogelijk kan houden.

  • Overweeg prefab: tegenwoordig heb je ook voor prefab aanbouwen een groot aantal opties waaruit je kan kiezen. Zo kan je voor een lagere prijs toch een veranda bouwen die je naar je eigen smaak hebt samengesteld.
  • Kies een lokale producent: vooral als de klus een aantal dagen gaat duren. Zo bespaar je op voorrijkosten en heb je de nodige regionale kennis en connecties in huis.
  • Doe het zelf: er zijn ook kant en klare veranda pakketten beschikbaar die je zelf in elkaar kan zetten. Vaak krijg je instructies per DVD. Deze pakketten zijn goedkoper dan prefab, maar je moet hiervoor wel over enige handigheid voor beschikken.

Vergelijk offertes voor je nieuwe veranda

Zoals voor elke klus is het verstandig je eerst te oriënteren op wat er voor jouw budget en wensen precies beschikbaar is. Dit doe je het beste door offertes op te vragen en deze te vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Wij kunnen je hierbij helpen. Vul je locatie en de specificaties van de klus in in onze vrijblijvende vergelijkingstool en binnen een korte tijd kan je een aantal offertes van ons ontvangen van leveranciers in jouw omgeving. Deze kan je vervolgens zonder jezelf ergens toe te verplichten met elkaar vergelijken en tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe veranda.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?