Informatie en advies over de serre
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een open serre wordt ook wel een afdak of een overkapping genoemd. Het kan fungeren als overgang van het huis naar de tuin en er zijn verschillende uitvoeringen. Hier kan je lezen hoeveel je betaalt voor een nieuwe open serre, wat de opties zijn die de prijs beïnvloeden en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

Wat is een open serre?

Een open serre, een afdak of overkapping is een sfeervolle manier om de overgang tussen de tuin en het huis geleidelijker te maken. Je kan deze serre volledig open houden, gedeeltelijk sluiten of sluiten met vouwwanden. Ook kan je een open dak maken, door middel van een schuifdak. Open serres kunnen van verschillende materialen gemaakt worden en kunnen fungeren als een overkapping van een terras in de zomer en een gezellige en knusse tussenruimte in de winter.

De kosten van een open serre

Een open serre kan je dus zo simpel en zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Voor een basic open serre betaal je natuurlijk minder dan voor een serre met vouwwanden, waar je in de winter ook kan wonen. De volgende tabel geeft de verschillen weer tussen deze twee types. Onder een basic open serre wordt verstaan een afkapping of een afdak, en een open woonserre heeft ook dubbel glas, isolatie en fundering.

 

Type open serre Prijs per vierkante meter
Basic €425 – €475
Woonserre €1500 – €1600

 

Vergunning nodig?

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig voor je uitbouw. Dit kan zijn als deze te groot is, of als hij het aanzicht van de wijk verandert. Kortgezegd heb je geen vergunning nodig als de open serre kleiner is dan 4 meter in diepte en 5 meter in hoogte. Er zijn nog andere regels plus richtlijnen die per gemeente verschillen. Daarom kan je het beste bij je gemeente kijken wat de regels precies zijn voor jou. Moet je een vergunning aanvragen, dan zijn ook de kosten hiervoor per gemeente verschillend. Gemiddeld kan je rekening houden met €350 in totaal.

Het glas

Kies je voor een open serre met schuifdeuren, dan is het type glas dat je kiest erg belangrijk. Helemaal als je de ruimte in de winter als woonruimte wilt gebruiken. Het is algemeen bekend dat een huis bij de ramen veel warmte verliest en in het geval van een serre heb je een zeer groot glazen oppervlak. Daarom is het erg belangrijk dat je de juiste glassoort kiest, en dit hangt in het geval van een open serre helemaal af van het doeleinde van de serre. Wil je een stuk overdekte tuin in de winter en geen woonruimte, dan is enkele of dubbele beglazing genoeg. Wil je een volledige woonruimte met een aangenaam klimaat, dan is hoogrendementsglas zeker een vereiste. De volgende tabel geeft de extra kosten weer die je hebt per vierkante meter, als je een beter glassoort laat plaatsen. De meest gebruikte is HR++, omdat deze de beste prijs-kwaliteit verhouding laat zien.

 

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

 

Hoe kan je de kosten voor je open serre zo laag mogelijk houden?

Het is aan jou hoe duur je je open serre wilt laten zijn en behalve het glas en de vergunning zijn er nog tientallen keuzes die je kan maken die de prijs positief of negatief zullen beïnvloeden. Toch zijn er uitgaven die niet nodig zijn en waarmee je, als je deze vermijdt, onnodige kosten kan minimaliseren. Hier vind je een aantal tips waarmee je dit kan doen.

  • Kies een lokaal bedrijf: zodat je bespaart op de voorrijkosten. Vooral in het geval er meerdere dagen werk is, kan dit relevant zijn.
  • Voeg later extra’s toe: er zijn tig extra mogelijkheden waarmee je je serre kan uitbreiden, maar als je een strak budget hebt, kan je hier beter mee wachten tot een later moment. Airconditioning, een dakraam, zonwering, het kan allemaal wachten als je er nu geen geld voor hebt.
  • Ga voor basic: door een basic open serre te bouwen creëer je ook een prachtige ruimte waar je vele uren zal doorbrengen, maar voor een fractie van de prijs. Kan je geen open woonserre betalen, kijk dan naar eventuele andere opties, zoals een prefab serre of een houten serre die niet open kan. Soms moet je concessies doen, maar kan je nog steeds een mooie ruimte toevoegen aan je huis.

Laat ons je helpen en bespaar tot 40 procent op de totaalprijs

Zonder je ergens toe te verplichten, kunnen wij je ook helpen met het besparen op je open serre. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan binnen een korte tijd een aantal offertes voor je verzamelen die je in je eigen tijd kan bekijken en vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Het enige dat je hoeft te doen is je postcode en de gegevens van de klus in te vullen en de tool doet de rest. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt wat betreft de service, kwaliteit en prijs van je nieuwe open serre.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?