Kosten serre villa

Bezit jij een villa, dan heb je vast veel ruimte om je woning heen. Dit zijn perfecte omstandigheden om een serre te laten bouwen. Met een serre voeg je waarde toe aan je woning, maar creëer je ook een sfeervolle en rustgevende plek om van je tuin te genieten. Heb je een eigen bedrijf en werk je van thuis, dan kun je een serre bouwen om als kantoor te gebruiken en klanten te ontvangen. De mogelijkheden zijn eindeloos en heb je een vrijstaande villa dan kun je theoretisch aan alle kanten van de woning een serre kwijt. Hier lees je over de kosten die gepaard gaan met het plaatsen van een serre aan een villa.

De kosten

Serres aan villa’s zijn per vierkante meter niet verschillend in prijs dan serres aan een ander soort woning. Het verschil zit hem vaak in de uitvoering, omdat die in dezelfde stijl moet zijn als de woning, en omdat er vaak meer ruimte is voor een groter oppervlak. Het is dan vaak wel zo dat je een vergunning nodig hebt. De exacte kosten voor een nieuwe serre zijn moeilijk in te schatten, maar in onderstaande tabel vind je de prijzen per vierkante meter voor twee gangbare serre types inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

Project Omschrijving Prijs per m2
Basic tuinserre villa Enkele beglazing, geen fundering en aankleding. €750
Luxe woonserre villa Dubbele beglazing, fundering, isolatie, verwarming. €1700

 

  • De goedkoopste optie: een tuinserre geeft je het grootste gedeelte van het jaar beschutting en een schitterende ruimte die uitkijkt op je tuin. Deze is echter niet geïsoleerd, dus moet goed worden afgesloten van het woongedeelte. Hierdoor kan het in de winter te koud zijn. Basic tuinserres koop je voor €750 per vierkante meter.
  • Een luxe woonserre: als je een luxe woonserre vergunningsvrij kunt bouwen, betaal je €1700 per vierkante meter. Hiervoor krijg je extra geïsoleerde woonruimte terug en creëer je licht en sfeer. Ideaal voor een mooie eettafel of een keuken.
  • Vergunning nodig: plaats je een serre aan de voorkant van je woning, of heeft deze grote afmetingen, dan is er vaak een vergunning nodig. Hiervoor betaal je gemiddeld €350 en deze vergunning vraag je aan bij je gemeente.

 

De prijsopbouw

De totaalprijs voor het laten plaatsen van een serre bestaat uit arbeidskosten, materialen en voorrijkosten. De arbeidskosten nemen 68 procent van de totaalkosten in, dus hier kun je het beste geld proberen te besparen. Dit doe je door de serre zelf te bouwen, al dan niet met een kant en klaar bouwpakket, of door grondig marktonderzoek te doen onder de verschillende leveranciers. Zo weet je zeker dat je geen koopjes of aanbiedingen over het hoofd ziet. De rest van de eindprijs bestaat uit 30 procent materialen en 2 procent voorrijkosten, indien deze gerekend worden. Voor een grafische weerspiegeling van deze prijsopbouw kun je het volgende diagram raadplegen.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijsindicaties uit de bovenstaande tabel worden dus beïnvloed door de plaatsing van de serre, de afmetingen en het type. Er zijn ook andere keuzes waar je mee te maken zal krijgen, die de prijs kunnen doen stijgen of dalen.

  • Het materiaal: kunststof is het goedkoopste materiaal, gevolgd door hout en aluminium. Wil je iets speciaals dan kies je voor een minder gangbaar materiaal zoals bakstenen of staal. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en prijskaartje, dus verdiep je hier goed in voordat je een beslissing maakt.
  • De constructiemethode: je kunt je serre op maat laten maken, zodat je eigen visie wordt verwezenlijkt. Dit is duurder dan een prefab serre, met een voorbestemd ontwerp. Beide hebben voor- en nadelen en deze keuze zal vooral budget gebonden zijn.
  • De extra opties: nadat je je serre hebt samengesteld, kun je deze verder aankleden met verwarming, airconditioning, een schuifpui, verlichting, stopcontacten, etc. Er zijn vele keuzes die de gebruikersvriendelijkheid verbeteren, maar de kosten doen stijgen.

 

Interessante bespaartips

Met deze tips kun je op de kosten voor je nieuwe serre besparen.

  • Casco oplevering: ben je een beetje handig, dan kun je de serre casco laten opleveren. Je doet dan het afwerken helemaal zelf met als voordeel dat je het ontwerpen ervan ook zelf in handen hebt.
  • Isolatieglas: door iets meer te investeren in een goed hoogrendementsglas, zal er minder warmte verloren kunnen gaan via de ramen van de serre. Daardoor voorkom je hogere energierekeningen en kun je eventueel zelfs geld besparen.

 

Vergelijk offertes

De grootste bijdrager aan de totaalkosten voor een serre zijn de arbeidskosten en je moet wel erg handig zijn wil je hierop kunnen besparen door zelf een serre te bouwen. Daarom kun je het beste beginnen met zoveel mogelijk offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken op alles wat er door de leveranciers geboden wordt. Onze vergelijkingstool kan je hierbij helpen en binnen een korte tijd zal je dan een aantal offertes ontvangen van betrouwbare serreleveranciers. Hier betaal je niets voor en je bent niet verplicht tot aankoop. Hoe meer opties je bekijkt, hoe beter de deal is die je zal vinden.

 

 

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.