Kosten serre vervangen

Is je serre aan vervanging toe, dan is het tijd om een nieuwe serre te plaatsen. Hier kan je lezen hoeveel je kwijt bent voor een nieuwe serre, welke factoren de grootste invloed hebben op de prijs en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

Hoeveel kost een nieuwe serre?

De belangrijkste factoren die bepalen hoeveel je nieuwe serre zal kosten, zijn de afmetingen en het materiaal. De volgende tabel geeft weer hoeveel je gemiddeld kwijt bent per vierkante meter serre van een bepaald materiaal. Omdat je je oude serre vervangt, kan je de oude funderingen hergebruiken en weet je waarschijnlijk de afmetingen al. De bedragen zijn inclusief plaatsing, BTW en materiaal.

 

Type materiaal Kosten per vierkante meter Voor- en nadelen
Kunststof serre €950 – €1050 + goede isolatie

– niet zo sterk

Houten serre €950 – €1050 + sfeervol, klassiek

– veel onderhoud nodig

Aluminium serre €1100 – €100 + modern uiterlijk

– minder goede isolatie

Gemetselde serre €1650 – €1750 + goed te combineren met andere materialen

– bouw duurt lang

Stalen serre €1700 – €1800 + duurzaam en sterk

– zware constructie

 

De materialen

Een serre van kunststof of hout is dus de goedkoopste optie, en een stalen serre de duurste. Elk materiaal heeft zo ook zijn eigen voor- en nadelen, die je ook in de tabel kan zien. Zoek je naar een goed isolerend materiaal, dan zijn metselwerk, hout of kunststof de beste opties, Zoek je naar het sterkste materiaal, dan is staal de beste keuze. Hoe sterker het materiaal, hoe dunner het frame en hoe groter de glaspartijen. Zoek je een materiaal met uitstraling, dan is aluminium of hout een goede keuze. Wil je juist dat de serre naadloos aansluit aan jouw bakstenen gevel, dan kan je het beste een gemetselde serre kiezen. Er is veel waar je rekening mee moet houden, en bovendien past niet elk materiaal bij elke bouwstijl. Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in de materialen voordat je een keuze maakt.

Het glas

Omdat een serre voor een groot gedeelte uit glas bestaat, heeft het type glas ook een grote invloed op de prijs. Glas staat er om bekend dat het veel warmte door kan laten en een hogere energierekening is het laatste dat je wil. Daarom raden de specialisten voor serres aan toch minstens hoogrendementsglas te nemen. Daarmee zorg je dat de warmte binnen blijft en dan je in een aangenaam klimaat kan genieten van je nieuwe serre. De volgende tabel geeft aan hoeveel je extra kwijt bent per vierkante meter als je hoogrendementsglas kiest. De kosten zijn inclusief BTW.

 

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

 

De meeste serres hebben standaard dubbele beglazing. Voor de gunstigste prijs-kwaliteit verhouding is HR++ glas de beste keuze. Dit is ook het glassoort dat grotendeels in serres wordt gebruikt.

Prefab of op maat gemaakt?

Een andere keuze die je hebt als je je serre wilt laten vervangen is een prefab serre te bestellen. Deze worden van tevoren in de fabriek al samengesteld, zodat de tijd die nodig is om hem te bouwen vaak niet langer is dan een dag. Zo heb je minimale onrust aan huis en erg lage arbeidskosten. Dit is ook de reden waarom prefab serres goedkoper zijn. Een probleem met deze optie is wel dat het soms moeilijk is om je eigen stempel op het ontwerp te drukken. Je hebt de keuze uit een groot aantal mogelijkheden, maar het moet wel binnen de capaciteiten van de fabriek vallen. De volgende tabel geeft weer hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan een prefab serre, inclusief plaatsing, materialen en BTW.

 

Materiaal prefab serre Kosten per vierkante meter
Kunststof €750 – €800
Hout €750 – €800
Aluminium €950 – €1000

 

Voor het vervangen van een serre is prefab geen slechte optie, omdat je de fundering kan hergebruiken en dus al afhankelijk bent van bepaalde afmetingen.

Hou de prijs laag

De volgende tips kunnen je helpen de prijs van je nieuwe serre laag te houden, zonder in te leveren op de kwaliteit.

  • Kies een lokale aannemer: als je je serre laat bouwen door een lokale specialist, heb je geen of nauwelijks voorrijkosten. Ook heb je zo alle relevante regionale kennis en contacten in huis en steun je de lokale economie.
  • Overweeg prefab: door prefab te kiezen heb je de goedkoopste optie te pakken. Met het geld dat je bespaart kan je de serre uitrusten en aankleden met attributen van jouw eigen smaak. Zo kan je een goedkope serre toch een persoonlijk tintje geven.
  • Bespaar op extra’s niet op glas: kies een goede glassoort. Hier bespaar je op de lange termijn mee omdat je minder stookkosten zal hebben. Bespaar wel op extra’s zoals airconditioning, zonnewering en dakramen. Deze kunnen ook gemakkelijk later nog geïnstalleerd worden.

Met onze vergelijkingstool bespaar je nog meer

Maak, zonder jezelf ergens toe te verplichten, gebruik van onze vergelijkingstool en bespaar nog meer op de totaalkosten van de serre. Wij kunnen je helpen met de voorbereidingen door een aantal offertes voor je te regelen van bedrijven uit jouw omgeving. Zo ben je zo goed mogelijk voorbereid en kan je de juiste beslissing maken wat betreft het vervangen van jouw serre.

 

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.