Veranda of serre?

Als je eraan denkt om een aanbouw te maken aan je huis, dan zijn een veranda of een serre twee van de opties die je hebt. Deze twee gebouwen zorgen voor een connectie tussen de tuin en de woning. Ze geven je een ruimte waar je van je tuin kan genieten zonder aan al te veel weersomstandigheden onderhevig te zijn. Hier kan je lezen wat het verschil is tussen een veranda en een serre, welke optie je het beste kan kiezen in welke situaties en hoe je geld kan besparen op de aanschaf ervan.

Het verschil tussen een veranda en een serre

Een veranda is een serre zonder ramen en muren. Daardoor kan een veranda vooral beschutting bieden van de zon, regen en andere weersinvloeden. Omdat je buiten zit, zal je de veranda vooral tijdens beter weer gebruiken. Een veranda is daarom vooral een extensie van de tuin. Een serre, daarentegen, geeft je een extra woonruimte. Serres hebben veel ramen, maar zijn gesloten en vaak ook verwarmd. Daardoor kan je serres het hele jaar door gebruiken als ruimtes waar je kan eten, tot rust komen en van je tuin genieten. Serres zijn dus vooral een extensie van je woongedeelte.

Je hebt een beperkt budget

Een veranda is goedkoper dan een serre, maar een veranda kan je een stuk minder van de tijd benutten. Als je een beperkt budget hebt, zou een veranda dus de beste optie zijn. Als je wat meer geld hebt, dan kan je of kiezen voor een luxe veranda of voor een goedkope serre. De volgende twee tabellen geven weer wat je minimaal kwijt bent voor een nieuwe veranda en voor een nieuwe serre.

 

Soort veranda Goedkoopste optie
Prefab 3m x 5m €1500
Op maat gemaakt 3m x 5m €3000

 

Soort serre Goedkoopste optie
Tuinserre 5m x 1m €3750
Woonserre 5m x 1m €8500
Prefab serre 10m2 €7500

 

Wil je de gulden middenweg, dan kies je voor een tuinserre. Dit zijn serres met enkele beglazing en zonder verwarming, maar wel gesloten. Eigenlijk dus een mix tussen een veranda en een serre.

Je zoekt een beschutte plek

Als je tuin op het zuiden staat, dan kan het zijn dat je in de zomer de hele dag nergens hebt waar je even uit de zon kan gaan zitten. Een veranda is daarvoor de beste optie. Je kan met een veranda nog genieten van de buitenlucht, maar het geeft je een sfeervolle plek om in de schaduw bij te kunnen komen. Een serre is niet erg geschikt als zonnescherm. Omdat het voor een groot gedeelte uit ramen bestaat, kan het in een serre erg warm worden als je geen vorm van zonnewering hebt.

Je wil een functionele ruimte

Als je een ruimte wilt hebben die altijd functioneel is, dan is een serre de beste optie. Je kan een serre voor allerlei doeleinden gebruiken, het hele jaar lang. Wat wel belangrijk is, is dat je zorgt dat de serre voldoende isolatie heeft. Omdat het voor een groot gedeelte uit ramen bestaat, kan er veel warmte verloren gaan. Hoogrendementsglas wordt ten zeerste aangeraden als je een serre wilt hebben die je het hele jaar kan gebruiken. Anders gaat er te veel warmte verloren waardoor je extra moet stoken om dit weer aan te vullen. Een veranda, aan de andere kant, is alleen bruikbaar als de temperaturen het toelaten.

Hoe kan je de kosten zo laag mogelijk houden?

Zowel een veranda als een serre kosten geld, en ook al voegen ze waarde toe aan je huis, je moet dit wel neerleggen. Hier kan je lezen hoe je de kosten van de aanbouw zo laag mogelijk kan houden, zonder in te leveren op de kwaliteit.

  • Prefab: dit is voor zowel een veranda als een serre de goedkoopste optie. Het grote voordeel van prefab is dat je minimale overlast zal hebben van de bouwwerkzaamheden, omdat deze binnen een dag gedaan kunnen worden. Een nadeel is dat je minder mogelijkheden hebt om je eigen stempel op het bouwwerk te plaatsen.
  • Kies een lokale leverancier: vooral als de werkzaamheden lang zullen duren. Je bespaart zo namelijk op de voorrijkosten. Ook steun je de plaatselijke economie en heb je alle belangrijke regionale kennis en connecties in huis.
  • Doe het zelf: als je hebt gekozen een veranda te bouwen, kan je deze ook krijgen in kant en klaar pakketten. Deze kan je door middel van een instructie DVD zelf in elkaar zetten en hier betaal je aanzienlijk minder voor. Je moet hier echter wel de nodige doe-het-zelf ervaring voor hebben.
  • Help mee: als je liever niet zelf aan het bouwen gaat, maar wel graag de handen uit de mouwen wilt steken, kan je ook meehelpen met de werkzaamheden. Je kan zorgen dat de ruimte volledig voorbereid is op de bouw zodat de vakmannen hier meteen aan kunnen beginnen. Ook kan je tijdens en na de klus helpen met opruimen. Zo zorg je ervoor dat de klus efficiënt verloopt en dat minder arbeidsuren nodig zijn.

Vergelijk offertes

Het is altijd belangrijk om helemaal op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden die je hebt voordat je een keuze maakt. Wij kunnen je hierbij helpen, door het verschaffen van offertes. Onze vrijblijvende vergelijkingstool heeft alleen de gegevens van de klus nodig en je postcode zodat het doelgericht kan zoeken naar offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kan je vervolgens naast elkaar leggen en vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing maakt wat betreft jouw nieuwe aanbouw.

 

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.