Kosten serre tussenwoning

Als je een tussenwoning bezit, dan heb je de mogelijkheid je woning uit te breiden met een serre. Deze kun je dan aan de achterkant of voorkant plaatsen, zolang je tuin groot genoeg is. Serres aan de voorkant hebben een vergunning nodig, maar aan de achterkant kun je veelal vergunningsvrij bouwen. Zo creëer je een plek waar je het hele jaar door van de tuin kunt genieten, waar je tot rust kunt komen en breng je meer licht je woning in. Serres voegen dan vaak ook waarde toe aan je huis. De prijs die je betaalt voor een serre als je deze aan een tussenwoning wilt laten plaatsen, vind je hier.

 

De kosten

Serres aan tussenwoningen zijn niet duurder of goedkoper dan serres aan andere woningen. Zolang je voldoende ruimte hebt, zijn er geen problemen. Het is lastig om de precieze prijs te geven voor jouw specifieke serre, omdat deze verbonden zijn aan een groot aantal keuzes die je maakt. Deze hebben te maken met het materiaal, met de productiemethode, met de extra opties, met het glassoort en met de stijl, om er maar een paar te noemen. In de volgende tabel vind je de kosten per vierkante meter terug van twee verschillende gangbare soorten serre, inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

 

Project Omschrijving Prijs per m2
Basic tuinserre tussenwoning Enkele beglazing, geen fundering en aankleding. €750
Luxe woonserre tussenwoning Dubbele beglazing, fundering, isolatie, verwarming. €1700

 

  • De goedkoopste optie: plaats je een basic tuinserre aan de achterkant van je huis, dan ben je het minste geld kwijt. Voor €750 per vierkante meter heb je dan een beschutte glazen ruimte zonder isolatie. Hier kun je heerlijk zitten, maar een tuinserre moet je afscheiden van je woongedeelte omdat er anders te veel warmte verloren zal gaan. Ook kan het in de winter koud zijn.
  • Een luxe woonserre: luxe woonserres kunnen wel verbonden worden met je woongedeelte, omdat deze volledig zijn geïsoleerd. Hier betaal je ook veel meer voor en je krijgt er een lichte en grotere woonruimte voor terug. Luxe woonserres kosten €1700 per vierkante meter.
  • Een luxe woonserre aan de voorkant: plaats je een woonserre aan de voorkant van je woning dan moet je een vergunning aanvragen. Dit doe je bij je gemeenteloket en hiervoor betaal je gemiddeld €400.

 

De prijsopbouw

Door te kijken naar de componenten waar de uiteindelijke prijs uit is opgebouwd en te zien in hoeverre deze hieraan bijdragen kun je achterhalen waar je het beste op een serre kunt besparen. In dit geval nemen de arbeidskosten 68 procent in van de totaalprijs, dus hier kun je vaak nog wel een slagje slaan. Dit kun je doen door de serre zelf te bouwen, maar aangezien dat de meeste mensen boven de pet gaat, is het beter om grondig marktonderzoek te verrichten en de koopjes en aanbiedingen eruit te vissen. De rest van de totaalprijs bestaat uit de materialen (30 procent) en de voorrijkosten (2 procent) en dit zie je terug in het volgende diagram.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Behalve de plaats van de serre, het soort serre en de afmetingen, zijn er andere keuzes die je maakt tijdens het samenstellen die de uiteindelijke kosten beïnvloeden.

  • Extra opties: je kunt aan je woonserre verscheidene extra opties toevoegen, zoals vloerverwarming, airconditioning, extra stopcontacten, zonwering en een schuifpui. Deze extra opties kosten geld, maar kunnen de gebruikersvriendelijkheid van de serre aanzienlijk verbeteren.
  • Het materiaal: serres worden meestal gemaakt van hout, kunststof of aluminium in combinatie met een hoogrendementsglas. Je kunt ook kiezen voor andere materialen, zoals baksteen of staal en speciale glassoorten, zoals zelfreinigend glas of zonwerend glas. Deze opties beïnvloeden allen de eindprijs.
  • De constructiemethode: prefab serres zijn goedkoper dan op maat gemaakte serres. Deze worden van tevoren in de fabriek samengesteld volgens een voorbestemd ontwerp. Hierdoor kan de serre snel gebouwd worden, maar heb je beperkingen wat betreft het design. Op maat gemaakte serres kun je zo laten ontwerpen als je zelf in gedachten hebt.

 

Interessante bespaartips

Er zijn enkele manieren waarop je op je serre kunt besparen.

  • Isolatieglas: investeer iets meer in goed isolatieglas en je zal minder warmte verliezen via de ramen. Hiermee voorkom je dat je energierekening omhoog zal gaan en kan het zelfs zijn dat je jaarlijks enigszins bespaart.
  • Tweedehands: vergeet tijdens je marktonderzoek de tweedehands opties niet. Soms zijn er schitterende serres te vinden voor een fractie van de prijs, omdat mensen gaan verhuizen bijvoorbeeld. Ook kun je soms ex-showroommodellen vinden die anders veel meer hadden gekost.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen op je serre is door grondig marktonderzoek te doen en dit doe je het beste door zo veel mogelijk offertes met elkaar te vergelijken. Onze vergelijkingstool kan je een aantal offertes aanleveren van betrouwbare serreleveranciers. Deze service is gratis, verplicht je niet tot aankoop, maar kan je helpen de beste beslissing te maken wat betreft jouw nieuwe serre.

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.