Kosten stalen serre

Als je van plan bent een serre te bouwen, dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Elk van deze keuzes heeft invloed op de eindprijs van je serre. Eén hiervan is het materiaal. Er zijn verschillende materialen waarvan je je serre kan laten bouwen en hier wordt gekeken naar staal. Eerst worden de voor- en nadelen van staal op een rijtje gezet, daarna kan je lezen over de gemiddelde prijs per vierkante meter waar je op kan rekenen en uiteindelijk worden er een aantal tips gegeven over hoe je deze prijs het laagst mogelijk kan houden.

De voor- en nadelen van staal

Een stalen serre wordt ook wel een klassieke serre genoemd. Staal is erg sterk en je kan het krijgen in diverse kleuren. Het gaat erg lang mee, is duurzaam en kan ook goed geïsoleerd worden. Omdat staal erg sterk is, kan het grote partijen glas ondersteunen zonder dat er dikkere of extra palen nodig zijn. De nadelen van staal zijn dat het erg zwaar is, dat het niet past bij elk type woning en dat het één van de duurste materialen is waar je je serre van kan laten bouwen.

De kosten voor een stalen serre

Een stalen serre is dus niet goedkoop. Je krijgt hier echter wel een duurzame serre voor terug die weinig onderhoud nodig heeft en waar je een lange tijd zorgeloos van kan genieten. De volgende tabel geeft de kosten weer per vierkante meter die je gemiddeld kan verwachten voor het aanleggen van een tuinserre en een woonserre. Een tuinserre is niet bedoeld als woonruimte en heeft dus enkel glas en verder niet veel extra’s, terwijl een woonserre isolatie, dubbel glas en een lichtstraat bevat. De kosten zijn inclusief installatie, materialen en arbeidskosten.

Type stalen serre Prijs per m2
Tuinserre €750 – €850
Woonserre €1700 – €1800

Het type kan dus invloed hebben op de prijs van je stalen serre, zowel als de afmetingen. Andere factoren waar je rekening mee moet houden zijn het glas en de mogelijke uitbreidingen.

Het glas

Omdat een serre voor een groot gedeelte uit glas bestaat, is er veel ruimte om warmte te verliezen. De stalen constructie kan geïsoleerd worden, en het is belangrijk dat je dit met de ramen ook doet. Het is zonde om een serre aan te schaffen waar je vervolgens ook extra voor met betalen op de stookkosten. Daarom wordt het ten zeerste aangeraden hoogrendementsglas te installeren. HR++ glas is de beste keuze wat betreft de prijs-kwaliteit verhouding. In de volgende tabel kan je zien hoeveel extra je ongeveer kwijt zal zijn voor de verschillende types hoogrendementsglas.

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

De extra toevoegingen

Behalve de standaarduitvoeringen, is er ook de mogelijkheid om je serre uit te breiden met allerlei extra’s. Uiteraard betaal je hier meer voor. Hoeveel gemiddeld, kan je zien in de volgende tabel.

Extra mogelijkheid Prijs
Laminaat €9 – €11 per m2
Schilderen €30 – €40 per m2
Tegels €45 – €55 per m2
Vorm van zonwering €175 – €225 per m2
Vloerverwarming €37,50 per m2
Centrale verwarming €900 – €1100
Schuifpui €950 – €1050 per stuk
Airco €1250 – €1750 per stuk

Kosten besparen op je stalen serre

Staal is dus een duur materiaal, en de prijzen voor je serre kunnen flink oplopen. Hier kan je lezen hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden met een paar simpele veranderingen.

  • Het materiaal: als je een strak budget hebt, is het misschien verstandig om een ander materiaal te overwegen. Voor een woonserre van kunststof of hout betaal je bijvoorbeeld €950 – €1050 per vierkante meter en voor aluminium €1100 – €1300. Dat is toch een groot verschil. Het geld dat je bespaart kan je investeren in beter glas of iets extra’s.
  • Kies een lokale leverancier: zo bespaar je op de voorrijkosten, steun je de lokale economie en heb je alle nodige regionale kennis en connecties in huis voor een soepele afronding van de klus.
  • Doe een gedeelte zelf: je kan aanbieden om mee te helpen bij de werkzaamheden om op arbeidskosten te besparen. Als je zorgt dat de ruimte perfect is voorbereid zodat er genoeg plaats is voor de vakmannen of als je opruimt tijdens en na de klus help je mee om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je nog meer besparen op de bouw van je nieuwe serre. Zonder je ergens toe te verplichten kunnen we je voorzien van een aantal offertes van leveranciers uit jouw regio. Je hoeft alleen je postcode en de specificaties van de klus door te geven en de tool doet de rest. Deze offertes kan je vervolgens vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je zeker weet dat je de juiste beslissingen maakt wat betreft jouw specifieke project.

 

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.