Kosten serre aanbouwen zonder vergunning

Ben je van plan een serre te bouwen? Hou er dan rekening mee dat in sommige gevallen een vergunning nodig is. Hier kan je lezen aan welke voorwaarden de serre aan de achterkant van het huis moet voldoen zodat je deze zonder vergunning kan bouwen, hoeveel je gemiddeld kwijt bent voor zo’n serre en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kan houden. Serres aan de voorkant van het huis zijn onderhevig aan andere regels, omdat je hiermee het aangezicht van de wijk verandert.

Voorwaarden vergunningsvrije serre

Als je je houdt aan de volgende regels, dan kan je zonder vergunning je serre aan de achterkant van je huis bouwen.

  • De serre mag niet hoger zijn dan de woning zelf, niet hoger zijn dan 5 meter, niet dieper zijn dan 4 meter en niet meer dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping uitsteken.
  • Het dak moet plat zijn, of mag een lichte helling hebben van niet meer dan 15 graden.
  • De serre mag niet dichter dan 1 meter bij het openbaar gebied staan.
  • De serre mag geen balkon of dakterras bevatten.
  • De serre moet ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Heb je een bebouwingsgebied van 100 vierkante meter of kleiner, dan mag de serre niet meer dan 50 procent van dit gebied in beslag nemen.
  • Je mag zonder vergunning geen serre bouwen aan een woonwagen.
  • De serre mag ook niet gebruikt worden als recreatief nachtverblijf.

De kosten van het bouwen van een serre

Er zijn erg veel verschillende soorten serres beschikbaar, van verschillende materialen, afmetingen en uitrustingen. Hier worden de gemiddelde prijzen gegeven van de twee meest gangbare typen, basic en luxe.

Type serre 5 meter breed Prijs
Basic serre 2 x 5 Vanaf €7500
Luxe serre 2 x 5 Vanaf €17000
Basic serre 3 x 5 Vanaf €11000
Luxe serre 3 x 5 Vanaf €25000
Basic serre 4 x 5 Vanaf €15000
Luxe serre 4 x 5 Vanaf €33500

De factoren die invloed hebben op de prijs zijn het type, het materiaal en het glas.

Het type serre

Er zijn een aantal type serres, zoals modern, klassiek, prefab, luxe of basic. Een prefab serre is waarschijnlijk het goedkoopste en een klassieke serre het duurst, maar al naar gelang de keuzes die je maakt, kan dat ook anders zijn. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen basic en luxe. Onder basic wordt verstaan een serre met enkel glas en zonder funderingen. Een luxe serre heeft dubbel glas, een fundering en isolatie. Hier kan je allerlei extra’s aan toevoegen, zoals beter isolerend glas en een materiaalsoort.

Het materiaal

Serres worden meestal gemaakt van kunststof, hout of aluminium. Kunststof is de goedkoopste optie en heeft vele voordelen. Zo isoleert het goed, kan je het in verschillende kleuren krijgen en heeft het weinig onderhoud nodig. Het is echter niet zo sterk als hout en aluminium, wat betekent dat je dikkere steunpalen nodig hebt die niet zo ver uit elkaar kunnen staan. Dit heeft dus invloed op het uitzicht. Ook wordt vaak gezegd dat kunststof de uitstraling mist dat hout bijvoorbeeld wel heeft.

De prijs voor hout is vergelijkbaar met dat van kunststof, en je krijgt er een authentieke en sfeervolle ruimte voor terug. Hout is sterk, isoleert goed en kan grotere glaspartijen dragen. Je moet het wel regelmatiger onderhouden. Aluminium is de duurste optie, het is sterk, kan niet roesten, origineel en net als hout kan je hier grotere glaspanelen mee maken met kleinere draagpalen. Een nadeel aan aluminium is dat het een lagere isolatiewaarde heeft.

Het soort glas

Omdat een serre van grotendeels glas bestaat, is goede isolatie belangrijk. Anders betaal je te veel stookkosten. Wil je betere isolatie, dan kan je voor hoogrendementsglas kiezen. Dit heb je in verschillende gradaties met verschillende isolatiewaarden. Over het algemeen wordt HR++ als beste gezien met het oog op de prijs-kwaliteit verhouding. Hier betaal je €15 per vierkante meter extra voor.

Hou de kosten laag

Het aanschaffen van een serre kan dus prijzig zijn, ook al heb je geen vergunning nodig. Hier kan je lezen hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • De goedkoopste combinatie: kies je voor een standaard basic serre van hout of kunststof, dan ben je het minste geld kwijt. Ook kan het verstandig zijn prefab te overwegen.
  • Isolatie: het is niet verstandig om geld te besparen op isolatie, omdat je deze kosten er op de lange termijn weer uithebt. Het is beter een beetje extra te investeren in hoogrendementsglas, dan elke maand meer stookkosten te hebben.
  • Kies een lokale producent: zo bespaar je op voorrijkosten, steun je de lokale economie en weet je zeker dat je alle nodige regionale kennis in huis hebt.

Offertes vergelijken bespaart nog meer

Voordat je overgaat op het aanschaffen van een nieuwe serre, is het verstandig om te kijken wat je opties zijn. Dit doe je door offertes te vergelijken op punten die voor jou relevant zijn, zoals prijs, kwaliteit en service. Wij kunnen je hierbij op weg helpen. Vul je locatie en specificaties in in onze vrijblijvende vergelijkingstool. Binnen een korte tijd heb je zo een aantal offertes die je kan laten meetellen in je beslissing. Zo weet je zeker dat je optimaal bent voorbereid.

 

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.