Kosten landelijke serre

Een landelijke serre is een soort serre in een landelijke stijl. Er zijn bijvoorbeeld ook moderne serres, open serres en Engelse serres. Landelijke serres vind je vaak aan grote huizen, maar kunnen in principe bij elk huis worden aangebouwd. Hier kan je lezen hoeveel je per vierkante meter kwijt bent voor je landelijke serre, welke factoren de prijs beïnvloeden en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

Wat is een landelijke serre?

Er zijn een aantal kenmerken waaraan een landelijke serre voldoet. Zo zijn ze vaak groot en bedoeld als volledige extra leefruimte. Ze kunnen bij een groot aantal type huizen worden aangebouwd omdat ze ook uit verschillende materialen kunnen bestaan. Een landelijke serre zorgt voor veel lichtinval en dient als overgang tussen huis en tuin. De meest gangbare materialen voor een landelijke serre zijn hout, kunststof, aluminium, metselwerk en staal. Deze serres hebben meestal een waaierdak, maar ook een zadeldak is mogelijk en ze zijn te bouwen met een schuifpui of openslaande deuren.

De kosten van een landelijke serre

Hoeveel je betaalt voor een serre in de landelijke stijl, hangt af van het materiaal dat je gebruikt. Bouw je een serre in de landelijke stijl van kunststof, dan zal je minder kwijt zijn als wanneer je een soortgelijke serre van staal laat bouwen. De volgende tabel geeft weer hoeveel je kwijt bent per vierkante meter voor de materialen die voor landelijke serres worden gebruikt. De prijzen zijn inclusief BTW, installatie en materiaal.

 

Type materiaal Kosten per vierkante meter
Kunststof serre €950 – €1050
Houten serre €950 – €1050
Aluminium serre €1100 – €1300
Gemetselde serre €1650 – €1750
Stalen serre €1700 – €1800

 

Verder worden de prijzen bepaald door onder andere het soort dak dat je plaatst, het soort glas waar je voor kiest, de fundering die nodig is, of je een vergunning nodig hebt en de eventuele extra’s waar je voor kan kiezen. Elke keuze die je maakt heeft invloed op de prijs.

Vergunning nodig?

Als je een landelijke serre wilt bouwen, dan is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Ten eerste is het belangrijk dat je deze aan de achterkant bouwt en niet aan de voorkant van je huis. Wil je aan de voorkant bouwen, dan zijn de regels strenger omdat je het aangezicht van de wijk verandert. Bouw je aan de achterkant, dan zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden wil je een serre kunnen bouwen zonder vergunning. Eén hiervan is dat de serre niet dieper mag zijn dan 4 meter. Landelijke serres zijn dit vaak wel. Ook mag de serre niet meer dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping uitkomen, mag hij niet hoger zijn dan 5 meter en ook niet hoger dan de woning zelf. Het geld dat je kwijt vent voor een vergunning voor een serre is in Nederland verschillend per gemeente, maar gemiddeld kan je op een bedrag van rond de €350 rekenen.

Het glas

Behalve de vergunning heb je ook het glas waar je rekening mee moet houden. Landelijke serres bestaan vaak uit veel glas, inclusief het dak, en om te zorgen dat je niet te veel warmte kwijtraakt, is het belangrijk dat je hier isolerend glas in zet. De meeste standaard serres komen met dubbel glas, maar als je niet te veel stookkosten wilt betalen, is hoogrendementsglas beter. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas met verschillende prijzen en isolatiewaardes. De volgende tabel geeft deze extra kosten weer inclusief BTW.

 

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

 

Het meest gebruikte hoogrendementsglas voor serres is HR++, omdat dit de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Hoe hou je de kosten laag?

Zo zijn er naast het glas en de vergunning nog andere uitgaven die de prijs kunnen doen oplopen, en soms kan dit een groot verschil maken. Om voor jou te zorgen dat je de perfecte landelijke serre krijgt tegen het laagst mogelijke tarief, zijn hier een paar tips om je te helpen.

  • Neem een leverancier uit de buurt: als je de serre laat maken en bouwen door een regionaal bedrijf bespaar je op de voorrijkosten.
  • Kies hout: met hout kan je een landelijk uiterlijk creëren zonder hier al te veel geld voor uit te moeten geven. Hout isoleert goed en is makkelijk te verven, maar heeft wel meer onderhoud nodig. Toch geeft hout echt sfeer en authenticiteit en is daarom ook een erg populair materiaal voor landelijke serres.
  • Minder extra’s: door zijn grootte is een landelijke serre prijzig. En het enige waar je geen geld op moet besparen is het glas. Verder kan je alle extra’s beter links laten liggen als je te maken hebt met een strak budget. Veel ervan kan je ook later nog installeren.

Bespaar met offertes vergelijken

Door offertes te vergelijken zorg je ervoor dat je zo goed mogelijk ingelicht bent over wat er te bieden is voordat je een beslissing maakt. Wij kunnen je helpen door een aantal offertes te verschaffen van bedrijven uit jouw regio. Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en geef je postcode en de gegevens van de klus door. Binnen een korte tijd kan je beginnen met vergelijken, zonder jezelf ergens toe te verplichten. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing maakt wat betreft jouw nieuwe landelijke serre.

 

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.