Kosten houten serre

Het bepalen van het materiaal van je serre is een moeilijke keuze. Er zijn veel materialen waar je uit kan kiezen, elk met een eigen prijskaartje en kenmerken. Hout is hier één van, maar je hebt bijvoorbeeld ook kunststof, stalen en gemetselde serres. Hier kan je lezen over hoeveel je betaalt voor een houten serre, welke andere factoren invloed hebben op de prijs en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

De voor- en nadelen van hout

Het grote voordeel van een houten serre, en de reden waarom veel mensen kiezen voor hout, is de uitstraling. Voor een authentiek en klassiek uiterlijk is hout perfect. Ook is het erg goed te bewerken waardoor het meestal geen probleem is om een houten serre op maat te bestellen. Hout isoleert goed en is sterk. Bovendien kan je hout makkelijk schilderen zodat je je serre om de zoveel tijd naar je eigen smaak kan veranderen. Hout heeft ook nadelen, zo heeft het vrij veel onderhoud nodig en past het niet bij elk type woning.

De kosten van een houten serre

Een houten serre kost naar verhouding niet veel. Het is ongeveer even duur als kunststof en bevindt zich daarmee in de goedkope prijsklasse. Hier kan je zien hoeveel je gemiddeld betaalt voor een houten tuinserre of een houten woonserre, per vierkante meter. Onder een tuinserre verstaan we een uitbouw met enkele beglazing, die niet bedoeld is om als woongebied te gebruiken, maar dat meer fungeert als een overdekt stuk tuin. Een woonserre daarentegen heeft dubbele beglazing, verwarming, elektra en isolatie. De bedragen zijn inclusief BTW, installatie en materialen.

 

Type houten serre Prijs per vierkante meter
Tuinserre €550 – €650
Woonserre €950 – €1050

 

Hout heeft een prijs vergelijkbaar met kunststof, maar zorgt voor een compleet andere uitstraling. Behalve het materiaal en de afmetingen, zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de prijs, zoals het soort glas dat je kiest en eventuele extra’s.

Het soort glas

Een houten frame isoleert goed en het is belangrijk dat je hier een raamsoort bij kiest dat dat ook doet. Er kan veel warmte verloren gaan in een serre, omdat deze helemaal uit glas bestaat, en daarom wordt het ten zeerste aangeraden om hier hoogrendementsglas te gebruiken. Dit glas houdt de warmte beter binnen en zorgt voor een aangenamer klimaat in je serre. Hoogrendementsglas is te koop in verschillende classificaties waarvan HR++ de meest gebruikte is. Hiermee krijg je de beste kwaliteit voor de beste prijs. De volgende tabel geeft aan hoeveel je meer betaalt per vierkante meter, inclusief BTW, als je kiest voor hoogrendementsglas.

 

Soort Glas Isolatiewaarde Extra per vierkante meter
Dubbel glas 2,7 Standaard bij de meeste serres
HR 1,7 – 2 €4
HR+ 1,3 – 1,6 €9
HR++ 1,2 €14
HR+++ 0,5 – 0,9 €50

 

De onverplichte extra’s

Ook kan je kiezen voor een groot aantal onverplichte extra’s om je serre luxer te maken. Uiteraard kosten deze extra’s geld en hoe meer je kiest, hoe duurder je serre wordt. Heb je hier budget voor, dan kan je deze opties gebruiken om je serre af te maken en te bekleden. In de volgende tabel kan je voor een paar van deze opties zien hoeveel je daar gemiddeld aan kwijt zou zijn.

 

Extra mogelijkheid Prijs
Laminaat €9 – €11 per m2
Schilderen €30 – €40 per m2
Tegels €45 – €55 per m2
Vorm van zonwering €175 – €225 per m2
Vloerverwarming €37,50 per m2
Centrale verwarming €900 – €1100
Schuifpui €950 – €1050 per stuk
Airco €1250 – €1750 per stuk

 

Hoe hou je de kosten zo laag mogelijk?

Hout mag dan een goedkoper materiaal zijn, de kosten voor een nieuwe serre kunnen snel oplopen. Hier volgen een aantal tips over hoe je deze zoveel mogelijk kan onderdrukken.

  • Kies een lokale leverancier: en bespaar op de voorrijkosten. Dit is vooral van belang als het een langdurige klus betreft. Ook steun je met een regionaal iemand de lokale economie en heb je de nodige connecties en kennis in huis voor een soepele afhandeling van de klus.
  • Overweeg prefab: houten serres zijn ook als prefab te krijgen. Dat betekent dat ze eerst in de fabriek worden vervaardigd. Zo is de onrust op locatie klein, zijn de arbeidskosten minimaal en heb je dus een zo laag mogelijke prijs. Een prefab houten woonserre heb je voor €800 per vierkante meter. En je kan een prefab serre ook persoonlijk maken door het grote aantal opties waar je uit kan kiezen.
  • Bespaar op de extra’s: de enige extra waar je beter niet op kan besparen is het glas. Maar als je een strak budget hebt, is het verstandig om de andere extra opties zoveel mogelijk links te laten liggen.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Gebruik onze vergelijkingstool en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van leveranciers in jouw omgeving. Je vult je postcode in en de specificaties van de klus, en de tool doet de rest. Je kan deze offertes binnen een korte tijd verwachten zodat je kan beginnen met vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken over jouw specifieke klus.

 

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.