Kosten serre aan zijkant huis

Als je een hoekhuis hebt, of een vrijstaande woning, dan kun je een serre laten bouwen aan de zijkant van je woning. Een serre brengt licht in huis, voegt waarde toe aan je woning en geeft je de kans het hele jaar van je tuin te genieten, wat ook de weersomstandigheden buiten. Een serre aan de zijkant van je woning hoeft niet duurder of goedkoper te zijn dan een serre aan de achterkant. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je dan soms een vergunning nodig hebt. Hier lees je alles over de kosten van een serre aan de zijkant van je woning.

 

De kosten

Je kunt een serre in principe overal aan je woning plaatsen en de beste plek wordt vaak bepaald door de inrichting van het interieur binnen. Een serre aan je keuken of woonkamer is vrij gangbaar, of een serre als kantoor en werkplek om klanten te ontvangen. De exacte kosten voor een serre aan de zijkant zijn moeilijk in te schatten. Deze worden vooral bepaald door keuzes die jij maakt tijdens het samenstellen. Denk hierbij aan de afmetingen, het materiaal, het ontwerp, het glassoort en de constructiemethode. Om je toch een idee te geven, vind je in de volgende tabel twee voorbeelden van gangbare soorten serres en de prijzen. Alles wat je hier later aan toevoegt brengt de prijs omhoog. De gegeven bedragen zijn inclusief arbeidskosten, btw en materialen.

 

Project Omschrijving Prijs per m2
Basic tuinserre aan de zijkant van je woning Enkele beglazing, geen fundering en aankleding. €750
Luxe woonserre aan de zijkant van je woning Dubbele beglazing, fundering, isolatie, verwarming. €1700

 

  • De goedkoopste optie: een tuinserre is een beschutte plek waar je van je tuin kunt genieten, maar het is geen volwaardig woongedeelte. In de winter zal het hier soms te koud zijn om te zitten, en de serre is niet verwarmd of geïsoleerd. Een tuinserre is perfect voor ontbijtjes op mooie dagen en warme chocolademelk als het koud wordt.
  • Een luxe woonserre: wil je toch wat meer comfort en een ruimte waar je het hele jaar gebruik van kunt maken, dan kies je voor een luxe woonserre. Deze zijn volledig geïsoleerd en soms ook verwarmd, zodat je hier een volwaardige en sfeervolle extensie hebt van je woongedeelte.
  • Extra opties: je kunt de woonserre verder uitrusten met extra opties, zoals vloerverwarming, airconditioning, een schuifpui, stopcontacten, waterleidingen en een open dak. Hiervoor betaal je meer, en kies je een woonserre met een aantal van dit soort opties, dan kun je snel rekenen op €2500 per vierkante meter.

 

De prijsopbouw

Het kan leerzaam zijn te kijken naar de prijsopbouw om te zien waar de beste besparingen kunnen worden gemaakt. In het geval van een serre zijn dit de arbeidskosten. Deze nemen 68 procent van het totaalbedrag in beslag en dit zou je dus kunnen besparen door de serre zelf te bouwen. Aangezien dit eigenlijk geen optie is, kun je dit beter doen door verscheidene offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken. De overige 32 procent is voor de materialen (30 procent) en de voorrijkosten (2 procent). Deze verhouding zie je nogmaals terug in onderstaand diagram.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs voor de serres uit de tabel boven, kun je zelf beïnvloeden door bepaalde keuzes te maken.

  • Het materiaal: hout, kunststof en aluminium zijn de meest gangbare materialen voor serres. Elk heeft zijn eigen kenmerken, uiterlijk en prijskaartje. Andere materialen, zijn ook beschikbaar, zoals staal of baksteen. Hiervoor betaal je meer, maar krijg je esthetische waarde terug.
  • De constructiemethode: serres kunnen op maat gemaakt worden of als prefab model. Deze laatste wordt in een fabriek samengesteld en ter plekke gemonteerd. Dit kan daarom snel en goedkoop gebeuren. Je hebt daardoor ook aanzienlijk minder ontwerpopties. Een op maat gemaakte serre kun je vormgeven naar je eigen ideeën.
  • Het glassoort: je hebt de keuze uit verscheidene glassoorten. Denk aan hoogrendementsglas, zelfreinigend glas en zonwerend glas. Hier zijn uiteraard ook kosten aan verbonden en je doet er goed aan je hier van tevoren in te verdiepen.

 

Interessante bespaartips

Hier vind je een paar tips die je kunt gebruiken de kosten voor je serre laag te houden.

  • Tweedehands: bekijk tijdens je marktonderzoek ook de tweedehands markt. Hier zijn soms schitterende serres te vinden voor een fractie van de prijs.
  • Casco: je kunt je serre ook casco laten opleveren. Dat betekent dat de serre waterdicht is en het omhulsel staat, maar dat hij nog volledig moet worden afgewerkt. Dit kun je dan zelf doen, zodat je de inrichting precies zo kunt maken als je zelf wilt.

 

Vergelijk offertes

Grondig marktonderzoek doe je door het opvragen van offertes en deze te vergelijken. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je hierbij helpen en zal je in een korte tijd een aantal offertes verschaffen van betrouwbare serreleveranciers. Deze leg je vervolgens naast elkaar zodat je de leverancier kunt kiezen die je de beste prijs/kwaliteit verhouding kan leveren.

Wat kost een serre precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij serrebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.